We zijn inmiddels al een jaar verder sinds de lockdown op 16 maart 2020. Ondanks dat we nog steeds in een lockdown zitten, lopen de BewonersTeams die aangesloten zijn bij ons weer enthousiast door de buurt rond. Uiteraard houden de vrijwilligers een gepaste afstand van minimaal 1,5 meter. Maar deze maatregelen weerhouden de vrijwilligers van de BewonersTeams niet van het werk. Wat is het afgelopen kwartaal veranderd in de buurten?
Meer grofvuil
Het langdurig thuis zitten blijkt ook zichtbaar op straat. Er wordt extra grofvuil gedumpt. Bewoners vernieuwen delen van hun interieur en plaatsen het oude op straat. Helaas ook op de plekken waar het niet hoort. De BewonersTeams weten hier een oplossing voor. Al jaren gebruiken ze de stickers van SWA met de tekst “Wij houden van schoon! Helpt u ons mee?”. De feloranje kleur valt lekker op en daarmee is zichtbaar voor voorbijgangers, buurtbewoners en het belangrijkste de grofvuildumper dat het BewonersTeam hier rondloopt. Verder gaat het BewonersTeam op onderzoek uit om te kijken wie de grofvuildumper is. Eenmaal gevonden dan volgt er een pittig gesprek met het een dringend advies om de regels te respecteren.
Eenzaamheid
In ons vorige blog zagen we veel eenzaamheid onder ouderen. Hoewel dit nog steeds het geval is, zien we ook steeds meer eenzaamheid en depressie onder jongeren. Door de avondklok waarbij iedereen 21:00 uur thuis moet zijn, wordt niet een groot deel van de vrijheid van ouderen beperkt maar juist van jongeren. Jongeren die ’s avonds gezelligheid zoeken, ook al zijn de café’s en kroegen dicht, ze proberen toch bij elkaar te komen voor sociale activiteiten. In plaats hiervan zitten ze thuis en worden niet altijd gestimuleerd om nuttig om te gaan met de tijd. Hierdoor krijgen we ook veel vraag vanuit jongeren om aan te sluiten bij SWA! Daar zijn wij natuurlijk erg blij mee!
Avondklok
In het begin van de avondklok zagen we veel ophef bij jongeren en ontevredenheid over de beperkende maatregelen. Er ontstonden grote rellen in verschillende steden. Onze vrijwilligers hebben in een aantal steden flink bijgedragen in het in controle houden van onze jongeren. Een hele mooie prestatie! Vrijwilligers zetten zich in voor de buurt, voor een leefbare buurt en dit betekent ook ontfermen over de jongeren. Dat jongeren luisteren en opkijken naar vrijwilligers is een mooi resultaat dat ons werk in de wijk heel bijzonder maakt.
Wat gaat er nog komen? Of gaan we ooit weer terug naar het leven voor de corona crisis? We hopen dat iedereen gezond is en blijft en als u van gedachten wil wisselen hoe wij u kunnen ondersteunen in uw aanpak van uw kwetsbare wijken? Neem contact met ons op!