2 min. leestijd

Coronaproof in de buurt?

Iedereen ervaart de gevolgen van corona, ook in ons werk hebben we onze uitdagingen. Op 16 maart 2020 kwam de lockdown, de straten werden leeg, geen auto’s op de weg, iedereen werkte thuis en ook in de wijken was het redelijk stil, maar niet voor lang. Ook wij gingen de wijk weer in voor onze looprondes met actieve BuurtTeams!

Tijdens de lockdown door Covid-19 heeft Strategische WijkAanpak coronapakketten verzorgt voor al zijn teams met actieve bewoners. Zodat zij veilig en verantwoord de wijk in kunnen. Tijdens de looprondes door de wijk lopen de teams met mondkapjes, in koppels en op 1,5 meter afstand van elkaar. Ook bij het aanspreken van bewoners op ongewenst gedrag houden zij 1,5 meter afstand. Vergaderen ging via Zoom en naarmate de regels werden versoepeld mochten we bij elkaar komen op 1,5 meter afstand. Veel meldingen kwamen weer binnen die wij doorgeven aan de gemeenten en woningcorporaties. We hebben een nieuwe manier van werken geadopteerd. Onze vrijwilligers kwamen ook met nieuwe initiatieven . Verschillende BuurtTeams organiseerden bijvoorbeeld een prikactie voor en door kinderen uit de buurt.

kinderen prikken vuil in Poelenburg onder begeleiding van het BuurtTeam

Op dit moment krijgen wij steeds meer vragen over wat er momenteel speelt onder de bewoners en welke invloed corona heeft op het wonen. Veel mensen werken nu vanuit huis of kunnen helemaal niet meer gaan werken, waardoor er ook veel meer mensen in de buurt zijn. Onze BuurtTeams zien dan ook meer vervuiling op straat en de containers raken steeds sneller vol. Ook de gemeenten moeten zich houden aan de verscherpte richtlijnen van het RIVM en daardoor komen zij minder snel opruimen.

Er hoopt zich extra grofvuil op in de straten. Als gevolg van corona is er ondercapaciteit bij het gemeentelijk reinigingsbedrijf

De kinderen gingen een tijdje niet naar school, maar speelden wel buiten. Jongeren kunnen niet meer naar een feestje of andere recreatie en zo besloten zij om op straat te hangen. Dit zorgde voor veel overlast in de buurt, meer dan normaal. De jongeren zien de noodzaak niet direct in van de beperkende maatregelen, maar toch zullen de BuurtTeams hun erop aanspreken. Voor de coronaveiligheid maar ook voor een prettige buurt.

De BuurtTeamleden zijn uitgerust met mondkapjes tijdens hun looprondes.

Niet alleen de jongeren en kinderen hebben een moeilijke periode, ook de ouderen worden zwaar getroffen. Zij mogen geen tot weinig bezoek ontvangen en worden afgeschermd van de samenleving voor hun eigen veiligheid, maar toch voelt het eenzaam. Even op de koffie bij je buurvrouw zit er niet meer in, of bezoek ontvangen van kleinkinderen mag ook niet meer. Het werd raamvisite. Ook voor de risicogroep is ons werk belangrijk, een boodschap halen voor de ouderen, volle brievenbussen in de gaten houden of gewoon even zwaaien zorgt voor een sociale buurt.

Kijken hoe het in de wijk gaat, is juist nu van cruciaal belang. Wordt de buurvrouw niet nog eenzamer? Wanneer er bewoners in quarantaine zitten hebben zij genoeg boodschappen? Vuil op straat moet juist nu worden opgeruimd. Samen tegen corona, samen voor een prettige buurt. Wij hopen dat iedereen gezond is en blijft, en dat we kunnen uitkijken naar betere tijden in 2021!

Wilt u van gedachten wisselen hoe wij u kunnen ondersteunen in uw aanpak van uw kwetsbare wijken? Neem contact met ons op!